Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas jaunā korpusa foto

IZM aicina vecākus izturēties atbildīgi un ievērot rekomendācijas neapmeklēt vīrusa skartās valstis

Autors: www.izm.gov.lv

Lai būtu iespējams īstenot epidemioloģiskos pasākumus skolēniem, kuri plāno doties uz citām valstīm, Izglītības un zinātnes ministrija šodien, 2020. gada 10. martā, nosūtījusi vēstuli visām Latvijas izglītības iestādēm ar lūgumu apkopot informāciju no skolēnu vecākiem, ja skolēnu brīvlaikā plānots ārvalstu ceļojums.

Lai ierobežotu koronavīrusa COVID-19 turpmāku izplatību, ikviens vecāks aicināts ļoti atbildīgi izturēties un ievērot atbildīgo dienestu rekomendācijas neapmeklēt vīrusa skartās valstis. Šobrīd ir stingrs aicinājums neapmeklēt sešas valstis – Itāliju, Japānu, Dienvidkoreju, Ķīnu, Irānu un Singapūru, bet vēl par daudzām citām pasaules valstīm ir ieteikums izvērtēt nepieciešamību tās apmeklēt. Ja skolēns būs apmeklējis kādu no COVID-19 riska skartajām valstīm, bērniem pēc atgriešanās būs jānodrošina 14 dienu karantīna.

Šobrīd Latvijā visas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. No 16. marta līdz 20. martam pavasara brīvlaikā dosies 1. līdz 11. klašu skolēni, bet no 23. līdz 27. martam – 12. klašu skolēni. Skolas tiek aicinātas izvērtēt nepieciešamību organizēt masu pasākumus, kā arī regulāri informēt skolēnus, vecākus un pedagogus par nepieciešamajiem profilakses pasākumiem, tajā skaitā strikti ievērot personisko higiēnu un skolas telpu uzkopšanas regularitāti.

Šobrīd ministrija sadarbībā ar E-klase.lv, Mykoob.lv, Uzdevumi.lv un Soma.lv veidotājiem apzina iespējas nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās nodrošināt attālinātu mācību procesu divu līdz četru nedēļu garumā. Ministrija sadarbībā ar digitālo platformu turētājiem, ja nepieciešams, nodrošinās metodisko atbalstu mācību procesa īstenošanai attālināti atbilstoši izglītojamo vecuma posmam. Izglītības iestādes var turpināt izmantot arī citus līdz šim lietotos digitālos risinājumus un apsvērt skolā pieejamos iespējamos risinājumus nodrošināt attālinātu mācību procesu.

Savukārt augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajiem institūtiem, īpaši tiem, kas organizē starptautiskus pasākumus un konferences, IZM iesaka izvairīties no braucieniem uz valstīm, uz kurām nav ieteikts doties, tā vietā izmantojot videokonferenču iespējas. Ņemot vērā jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatību un konstatētos saslimšanas gadījumus ne tikai Āzijas, bet arī Eiropas valstīs, Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) aicina visus starptautisko programmu un projektu atbildīgās personas un dalībniekus rūpīgi izvērtēt riskus, un, pieņemot lēmumus par došanos mobilitātēs vai citās projektu aktivitātēs uz ārzemēm, sazināties ar VIAA starptautisko programmu koordinatoriem.

Saskaņā ar vakar, 9. martā, Krīzes vadības padomē nolemto, cilvēkiem būs nodrošinātas lielākas iespējas saņemt informāciju par COVID-19 – vispārējie ieteikumi iedzīvotājiem tiks nosūtīti, izmantojot E-veselības portālu, Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, Ceļu satiksmes un drošības direkcijas informācijas sistēmu un e-klasi.

Veselības ministrijas tīmekļvietnē
Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē
IZM tīmekļvietnē